Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Geschiedenis is overal

Van ‘living history’ tot tentoonstellingen, van speelfilms tot games, van historische romans tot mondelinge geschiedenis en van populariserende geschiedschrijving tot plaatsen van herinnering: geschiedenis is overal. In de master Publieksgeschiedenis verwerf je de kennis en vaardigheden om de alledaagse omgang met deze fascinerende historische cultuur te bestuderen. Je denkt na over hoe geschiedenis het best met een beoogd publiek kan worden gedeeld, en werkt samen met professionals aan tastbare producten. De master biedt een uitstekende voorbereiding op de beroepspraktijk dankzij de combinatie van academische reflectie en praktische ervaringen, waaronder een uitvoerige stage bij een publiekshistorische instelling. 

UvA-master Publieksgeschiedenis uitgelegd

In deze video delen de mastercoördinator en (oud-)studenten van de master Publieksgeschiedenis hun ervaringen met de opleiding aan de Universiteit van Amsterdam. 

Uniek programma in Nederland

Alleen aan de UvA

Netwerk

Samenwerking met lokale instellingen

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

Academische reflectie en praktische ervaring

Werkervaring

Drie maanden stage-opdracht

Waarom Publieksgeschiedenis aan de UvA?

 • Uniek programma in Nederland
  De UvA is de enige Nederlandse universiteit met een masterprogramma in het internationaal snel groeiende veld van public history.
 • Ideale studieomgeving
  In Amsterdam ligt de geschiedenis als het ware op straat. Dankzij haar rijke geschiedenis, grootstedelijke omgeving en rijke aanbod aan musea, erfgoedinstellingen en organisaties is Amsterdam de ideale standplaats voor publiekshistorici. 
 • Samenwerking met lokale instellingen
  In de master wordt veelvuldig samengewerkt met Amsterdamse instellingen als het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum, het Tropenmuseum, het Stadsarchief en Imagine IC. Je werkt zo met professionals samen aan tastbare producten en leert de betekenis van andere media dan het geschreven woord in de praktijk ontdekken.
 • Onderwijs
  Je volgt colleges bij betrokken publiekshistorici met veel praktische ervaring en een rijk netwerk. Zij begeleiden je ook intensief in je stappen buiten de academische wereld. Het onderwijs is kleinschalig, activerend en gericht op samenwerken. 

Na je studie

Na je studie zijn er veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Je komt publiekshistorici tegen in bijvoorbeeld uitgeverijen, mediabedrijven, journalistiek, maatschappelijke instellingen, musea en archieven, onderwijs, de universiteit en overheidsinstellingen.

Copyright: Valerie Veenvliet
Je maakt niet een opdracht ‘voor niets’, maar helpt daadwerkelijk een bestaande vraag uit het werkveld op te lossen. Dit heeft mij veel geleerd over de pragmatische keuzes waarvoor je komt te staan en hoe je dan toch je academische idealen kunt blijven vasthouden. Valerie Veenvliet, alumna Publieksgeschiedenis Lees het interview

Diploma

Publieksgeschiedenis is een programma van de geaccrediteerde masteropleiding Geschiedenis. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Geschiedenis en de titel Master of Arts (MA).

Feiten & cijfers
Diploma
MA Geschiedenis
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
60 EC, 12 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
66034
Locatie
Universiteitskwartier