Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Literatuur uit de oudheid: in de originele taal

  • De colleges voor scholieren behandelen de examenauteurs van volgend schooljaar. De eindexamenauteurs van 2026 zijn Homerus (Grieks) en Cicero en Seneca (Latijn). 
  • Daarnaast worden ook Latijnse en Griekse grammatica behandeld in de grammaticacursussen.
  • ​De colleges voor docenten Klassieke talen zijn expliciet bedoeld voor docenten met een examenklas en gaan over de examenpensa Grieks en Latijn. De docentencursussen nemen het gehele examenpensum door.
  • Naast leescolleges kunnen scholieren kiezen voor grammaticacolleges. Deze overlappen niet met de scholierencolleges, maar wel met de overige colleges. Als je dus een reguliere cursus wilt volgen en een grammaticacursus, zul je een deel van de eerste missen. De grammaticacolleges zijn niet verplicht, maar wel nuttig voor scholieren die hun kennis van de grammatica willen ophalen, aanscherpen of verrijken.
  • Het onderwijs is gebaseerd op de nieuwste inzichten en wordt hoofdzakelijk verzorgd door stafleden, promovendi en (oud-)studenten van de opleiding Klassieke talen aan de UvA en VU. Ook stafleden en promovendi van andere opleidingen Klassieke talen in Nederland en België geven cursussen.
  • ​Bij iedere vakbeschrijving staat een indicatie van het niveau. Tenzij anders vermeld wordt bij aanvang van het college een syllabus met de te lezen teksten verstrekt. Een aantal colleges gaat de hele dag door en kunnen daarom niet gecombineerd worden met aanvullende grammaticacolleges.
Beschrijving colleges 2025:
  • Seneca & Cicero | Docentencursus (CE 2026)

    Doelgroep: in eerste instantie docenten die een examenklas lesgeven, maar deze cursus staat uitdrukkelijk ook open voor andere belangstellenden.

    Docent: Rogier van der Wal

    Een beschrijving van het vak volgt.

  • Seneca & Cicero| Scholierencursus (CE Latijn 2026)

    Doelgroep: scholieren Latijn

    Docent: Tugba Altin

    Een beschrijving van het vak volgt.

  • Homerus | Docentencursus (CE 2026)

    Doelgroep: docenten

    Docent: Gerard Boter

    Een beschrijving van het vak volgt.

  • Homerus | Scholierencursus (CE 2026)

    Doelgroep: de colleges zijn in eerste instantie bedoeld voor leerlingen die komend schooljaar eindexamen Grieks doen, maar ook (toekomstige) vijfde-klassers en andere belangstellenden zijn van harte welkom.

    Docent: Arjan Nijk

    Een beschrijving van het vak volgt.

  • Pantheum Mythicum | Scholierencursus

    Doelgroep: Dit leescollege is geschikt voor scholieren en studenten Grieks en Latijn.

    Docent: Bas Clercx

    Een beschrijving van het vak volgt.

  • Griekse romans | Scholierencursus

    Doelgroep: scholieren en studenten Grieks

    Docent: David Cohen

    Een beschrijving van het vak volgt.

  • Grammatica Grieks | Scholierencursus

    Doelgroep: De cursus is in het bijzonder bedoeld voor leerlingen uit de 5e klas en eindexamenleerlingen.

    Deze grammaticacursus kan alleen in combinatie met een scholierencursus worden gevolgd. Als je een grammaticacursus met een andere cursus combineert, zul je een deel daarvan missen.

    Docent: Arjan Nijk

    In dit scholierencollege staat de Oudgriekse grammatica centraal zoals we die in de beroemde teksten aantreffen. Daarnaast zal er ruimte zijn voor vragen en zullen we aan de hand van te vertalen zinnen en korte passages de grammatica meteen leren toepassen.
    Het cursusmateriaal zal bij aanvang van het eerste college worden uitgedeeld; wel wordt verzocht een (bibliotheek)exemplaar van het Prisma Woordenboek Grieks-Nederlands van Charles Hupperts mee te nemen.

  • Grammatica Latijn | Scholierencursus

    Doelgroep: scholieren

    Docent: Tugba Altin

    Deze grammaticacursus kan alleen in combinatie met een scholierencursus worden gevolgd. Als je een grammaticacursus met een andere cursus combineert, zul je een deel daarvan missen.

    In deze cursus, die je zou kunnen zien als een ‘crash course’ Latijnse grammatica, worden de hoofdzaken van de Latijnse syntaxis op systematische wijze aan de orde gesteld. We zullen beginnen met een behandeling van het onderwerp ‘zinskern en valentie’, om vervolgens aandacht te besteden aan het gebruik van naamvallen binnen de zinskern, buiten de zinskern en op woordgroepniveau. Ook het Latijnse werkwoordsysteem met zijn categorieën tempus, modus en diathese zal besproken worden, met aandacht voor het gebruik van modi in hoofdzinnen en in bijzinnen.
    Voorts zal er aandacht uitgaan naar het ontwikkelen van leesstrategieën. De cursus is in het bijzonder bedoeld voor leerlingen uit de vijfde klas en voor eindexamenkandidaten. Er zal zeker ook gelegenheid zijn om andere dan de genoemde grammaticale verschijnselen op afroep aan de orde te stellen; ‘Roep dus maar…'

  • Syrisch

    Doelgroep: Deze cursus is voor iedereen toegankelijk. 

    Docent: Hanna Hoogenraad

    Een beschrijving van dit vak volgt.

  • Videogames

    Doelgroep: Deze cursus is voor iedereen toegankelijk.

    Docent: Claire Stocks

    Een beschrijving van het vak volgt.

  • Het Einde van de Wereld in de Grieks-Romeinse traditie(s) 

    Doelgroep: Deze cursus is voor iedereen toegankelijk.

    Docent: Christiaan Caspers

    Hoe zal het einde van de wereld eruit zien: een klimaatramp, een meteorietinslag, een pandemie? Een nucleair incident of een zombie apocalypse? Wat bedoelen we eigenlijk met het ‘einde van de wereld’: het einde van de mensheid of het einde van al het leven op aarde? Of bedoelen we dat de planeet helemaal ophoudt te bestaan? Is de wereld al eens (of meermaals) eerder geëindigd? En als we weten dat het (weer) gaat gebeuren, kunnen we er dan wat aan doen? Iedereen heeft eigen (speculatieve) antwoorden op deze vragen.
    In dit college kijken we hoe men in de Grieks-Romeinse Oudheid tegen het einde van de wereld aankeek. We onderscheiden twee tradities: (1) het idee dat de wereld cyclisch of recursief tot een einde komt, zoals dat door de Griekse natuurfilosofen werd gepostuleerd en schitterend vorm kreeg in Ovidius’ Metamorfosen, en (2) het idee van een definitief einde van de wereld, dat in de 3e/2e eeuw vChr. post vatte en onder meer in de ‘Openbaring van Johannes’ staat verwoord. Behalve fragmenten uit deze beroemde teksten lezen we ook obscure teksten als Nonnos’ Dionysiaka, de Sibillijnse orakels, de ‘apokalyps van Henoch’ en het ‘testament van Mozes’. Het college is bedoeld voor leerlingen, (beginnende) studenten, belangstellenden en docenten (dat laatste in het kader van de momenteel zo actuele ‘thematische pensa’). Enige leesvaardigheid in het Grieks én het Latijn wordt verondersteld.

  • Stijl

    Doelgroep: Dit college is voor iedereen toegankelijk.

    Docent: Sanne van den Berg

    Een beschrijving van het vak volgt.

  • Workshop Literair Vertalen

    Doelgroep: Deze cursus staat open voor alle geïnteresseerde deelnemers. Kennis van zowel Latijn als Grieks is vereist.

    Docent: Berenice Verhelst

    Weg met de rode pen van de docent die een vertaling afkeurend als “te vrij” bestempelt. In deze cursus zoeken we de vertaalvrijheden op die ons toelaten literair werk “als literatuur” te vertalen. We experimenteren samen met het vertalen van humor, literair spel en poëtische vormen. Kan een vertaling de hedendaagse lezer ook van dergelijke ongrijpbare en taalspecifieke aspecten van literatuur laten genieten? We stellen het ons tot doel, maar stellen het ook ten vraag.
    Praktische vertaaloefeningen wisselen we in deze cursus af met meer beschouwende sessies, waarbij we bestaande vertalingen samen analyseren en ons de vraag stellen hoe onze ideale vertaling er dan wel uit kan, mag of moet zien. Iedere deelnemer wordt in deze cursus uitgedaagd om een korte persoonlijke vertaalopdracht uit te voeren met een creatieve inslag.

  • Muze, rot op! Heidense inspiratie in christelijk epos in de 15e en 16e eeuw 

    Doelgroep: dit college is geschikt voor studenten en gevorderden in Grieks en Latijn.

    Docent: Ruben Poelstra

    Tijdens de periode die wij kennen als de Renaissance worstelden christelijke dichters met een paradox: hoe konden zij heidense inspiratiebronnen, zoals de klassieke Muzen, verzoenen met hun christelijke omgeving? Hiervoor vonden zij verschillende oplossingen. De één schrijft onomwonden dat Apollo en zijn Muzen moeten oprotten, de ander laat Neptunus de voetzolen van Christus kussen wanneer hij over het water loopt.
    Dit college onderzoekt aan de hand van voorbeelden uit verschillende Neolatijnse christelijke epen hoe dichters met deze spanning omgingen en hoe heidense invloeden werden verworpen of juist getransformeerd om binnen een christelijk wereldbeeld te passen - en welke culturele identiteit hieruit blijkt.

  • Mirakels, demonen en asceten: bloemlezing Italo-Griekse heiligenlevens 

    Doelgroep: dit college is geschikt voor studenten en gevorderden in Grieks en Latijn.

    Docent: Emma Huig

    De daden en avonturen van veel christelijke heiligen zijn beschreven in zogeheten heiligenlevens. Deze teksten beschrijven de complete levensloop van een heilige met speciale aandacht voor bijzondere daden en spirituele ontwikkeling.
    In deze cursus lezen we passages uit een specifieke collectie Griekse heiligenlevens, namelijk van heiligen uit Zuid-Italië en Sicilië zoals Pankratios van Taormina, Leo van Catania en Neilos van Rossano. Deze groep teksten wordt gekenmerkt door een grote mate van literaire creativiteit, met bijvoorbeeld veel ‘fictionele’ elementen en intertekstualiteit met zowel de Bijbelse als klassieke tradities. Ze zijn daarmee van grote literaire waarde, en verder ook belangrijk als bron van informatie over christelijke (ascetische) deugden en de Zuid-Italiaanse en Siciliaanse contexten waarin ze werden geproduceerd.
    We zullen lezen hoe de heiligen talloze wonderen verrichten, demonen verdrijven en arrogante vorsten op hun plaats zetten. Verder gaan we met ze mee op reis over de Middellandse Zee, waarbij ze regelmatig in moeilijkheden verzeild raken, en zullen we zien hoe ze de drukte ontvluchten om op een afgelegen plek de ultieme ascese te beoefenen. Dergelijke passages zullen aan bod komen tijdens deze bloemlezing aan de hand van thema’s, waarbij verschillende Italo-Griekse heiligenlevens de revue zullen passeren.

  • Lucretius

    Doelgroep: dit college is geschikt voor studenten en gevorderden in Grieks en Latijn.

    Docent: Stephen van Beek

    Een beschrijving van dit vak volgt.

  • Griekse lyriek

    Doelgroep: dit college is geschikt voor studenten en gevorderden in Grieks en Latijn.

    Docent: Maurits Lesmeister 

    Een beschrijving van dit vak volgt.

  • Vergilius & Elegie

    Doelgroep: dit college is geschikt voor studenten en gevorderden in Latijn.

    Docent: Guusje van der Meij

    Een beschrijving van het vak volgt.

  • Alledaags Latijn

    Doelgroep: dit college is geschikt voor studenten en gevorderden in Latijn.

    Docent: Rodie Risselada

    Een beschrijving van het vak volgt.

  • Aristoteles' Poetica

    Doelgroep: dit college is geschikt voor studenten en gevorderden in Grieks.

    Docent: Piet Gerbrandy

    Een beschrijving van het vak volgt.