Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De neerlandicus is harder nodig dan ooit

Maatschappelijke vraagstukken en culturele verschijnselen zijn onlosmakelijk verbonden met communicatie, taal en literatuur. Als professionele tekstexperts weten moderne neerlandici de samenleving in al haar facetten te analyseren en de vinger op de zere plek te leggen. Daar zit hun kracht. Hoe moeten we omgaan met literatuur en cultuur (of culturen) uit het heden en verleden, en wie kan daarin bemiddelen? Wie kan deskundig meepraten over de toon en inhoud van het debat, over geletterdheid en het Nederlands, in praktijk én beleid? Hoe pak je die ingewikkelde kwesties aan en hoe zet je je plannen en bevindingen goed op papier? Een master Nederlandse taal en cultuur maakt je breed inzetbaar bij culturele en educatieve instellingen, bedrijven, organisaties en de overheid.

UvA-master Neerlandistiek uitgelegd

In de video vertellen de coördinator en een student wat je leert in deze master.

Kies jouw interesse

Drie profileringsmogelijkheden

Perfecte locatie

Amsterdam

Theorie en praktijk

Optimale voorbereiding op de arbeidsmarkt

Persoonlijk

Betrokken medestudenten en docenten

Waarom Neerlandistiek aan de UvA?

  • Ideale studieomgeving
    In Amsterdam komt alles wat de studie raakt tot leven; hier is de arbeidsmarkt voor neerlandici het sterkst. Amsterdam is dus bij uitstek een plek om na te denken over taal én over je eigen toekomst: waar ligt je interesse en hoe wil je later het verschil maken? We brengen je in contact met vraagstukken en professionals uit het werkveld, zoals de GGD, het Meertens Instituut, Noordhoff Uitgevers, het Stadsarchief, Stichting Lezen, de Volkskrant.
  • Voorbereiding op de arbeidsmarkt
    Hoe maak je wetenschappelijke inzichten op het terrein van de neerlandistiek toepasbaar voor de samenleving? In alle vakken kun je de vertaalslag maken tussen de wetenschap en de praktijk. Zo ontwikkel je je tot een flexibele, zelfstandige neerlandicus met een persoonlijk profiel dat goed aansluit bij de arbeidsmarkt.
  • Kies jouw interesse
    Samen sterk: je krijgt de ruimte om (in kern- en keuzeruimte) je eigen belangstelling uit te diepen, en die te verbreden in de kernvakken waarin de verschillende domeinen van de neerlandistiek samen komen. Dit geeft je een stevige basis in je toekomstige werkveld, en de steun van een betrokken groep medestudenten en docenten.

Na je studie

Na deze studie kun je aan de slag op het gebied van taal, cultuur of educatie. Zo kun je gaan werken als redacteur, taaladviseur, literair recensent of als business intelligence specialist. Je kunt terecht bij educatieve en culturele instellingen, de overheid, de politiek, techbedrijven, in beleidsfuncties, of op communicatieafdelingen. 

Diploma

Nederlandse taal en cultuur is een programma van de geaccrediteerde masteropleiding Neerlandistiek. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Neerlandistiek en de titel Master of Arts (MA).

Feiten & cijfers
Diploma
MA Neerlandistiek
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
60 EC, 12 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
60849
Locatie
Universiteitskwartier