Met de Educatieve Module kan je in een half jaar een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid behalen. Hiermee mag je lesgeven in de onderbouw van havo en vwo en in het gehele vmbo.
Om toegelaten te worden tot de Educatieve Module dien je een wo-bachelor of doctoraal afgerond te hebben. Daarnaast beschik je over ten minste 90 EC aan relevante vakinhoud op het gebied van het schoolvak waarvoor je je lesbevoegdheid wilt gaan halen. Dit kan je hebben opgedaan tijdens een bachelor of master in de richting van het schoolvak, maar bijvoorbeeld ook door middel van relevante werkervaring. Ook zijn er verschillende manieren om eventuele deficiënties in je vakkennis bij te spijkeren – bijvoorbeeld door het volgen van vakken bij Alfa4all of Beta4all. Twijfel je of je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt? Neem dan contact op met de Lerarenopleiding, dan kijken wij met je mee.
Het is niet mogelijk om de Educatieve Module te volgen als je nog geen bacheloropleiding hebt afgerond. In dat geval kan je je, mits je minimaal 90 studiepunten van de bachelor hebt gehaald, aanmelden voor de minor Educatie.
De Educatieve Module wordt aangeboden voor de volgende schoolvakken:
* Voor deze vakken geldt dat het aantal stageplekken in de onderbouw (zeer) beperkt is. Bij gebrek aan stageplaatsen kan het zijn dat de Educatieve Module niet kan worden aangeboden, omdat de stage een verplicht onderdeel vormt van het programma. Dit verschilt per jaar.
De Educatieve Module wordt niet aangeboden voor de volgende schoolvakken:
Deze schoolvakken worden alleen in de bovenbouw gegeven van de havo en het vwo. Het is wel mogelijk om hiervoor je eerstegraads lesbevoegdheid te behalen. Kijk voor meer informatie bij de Master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs.
De Educatieve Module duurt één semester van een half jaar, bestaande uit:
De Educatieve Module richt zich niet op de vakinhoudelijke kennis van het schoolvak – die kennis heb je immers al opgedaan tijdens je bachelor of doctoraal. De focus van de opleiding ligt op de manier waarop je deze vakkennis overbrengt aan leerlingen, en het lesgeven op school. Je volgt dus vakken over pedagogiek, algemene didactiek en de vakdidactiek van het schoolvak waarvoor je je lesbevoegdheid gaat halen.
Daarnaast loop je stage op een school voor voortgezet onderwijs. Tijdens deze stage breng je datgene wat je op de UvA hebt geleerd meteen in de praktijk. De UvA werkt samen met veel verschillende opleidingsscholen in de regio – je hoeft dus niet zelf op zoek naar een stageplek, dat regelen wij voor je!
Als je al een betaalde baan hebt als leraar in het voortgezet onderwijs, dan kan je deze - onder bepaalde voorwaarden - inzetten als 'stageplek'. Als richtlijn geldt wel dat de Educatieve Module niet te combineren is met een aanstelling groter dan 9 lesuren per week. Daarnaast is het mogelijk om (in overleg) je vakken meer te spreiden in de tijd – in dat geval rond je de module niet af in een half jaar, maar in een jaar.
Voor het volledige programma van 30 EC betaal je de helft van het wettelijk collegegeldtarief.
Meer informatie over collegegeld vind je op de UvA-website.
Zorg dat je je tijdig aanmeldt als je de Educatieve Module wilt volgen (voor 1 mei bij een start in september, en voor 1 november bij een start in februari). Op deze manier heeft het Stagebureau voldoende tijd om een geschikte stageplek voor jou te vinden.
Lesgeven is een prachtig vak. Je kunt veel betekenen voor een ander. Maar het kan ook zwaar zijn, zeker als je aan het begin van je loopbaan staat. Speciaal voor jonge docenten, zij-instromers en leraren in opleiding is er nu de podcast "Mijn eerste jaar voor de klas". Leef mee met starters Maurice en Elisabeth (oud-student UvA): herkenbaar en leerzaam voor elke docent.