Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Ben jij geïnteresseerd in archeologie of de oudheid, én wil je graag ultiem voorbereid zijn op het volgen van Engelstalige masters en/of op een internationale carrière? Vanaf het studiejaar 2020-2021 kun je aan de UvA en de VU kiezen voor een van de twee nieuwe Engelstalige bacheloropleidingen: Ancient Studies en Archaeology.

Het bestuderen en opgraven van het verleden

Deze bachelors draaien om de fascinerende wereld van oude samenlevingen. Bij Ancient Studies duik je de oudheid in en onderzoek je onder andere de geschiedenis van culturen als die van de Perzen, Grieken en Romeinen. Door het aanboren van verschillende vakgebieden zoals geschiedenis, taal en literatuur, en archeologie, leer je over de oorsprong van verschillende politieke systemen, religies en filosofieën. De eveneens Engelstalige master Classics and Ancient Civilizations sluit vervolgens naadloos aan op deze bachelor.

De bachelor Archaeology is praktischer van aard en laat studenten oude samenlevingen – van de Kelten en Romeinen tot voorbij de Middeleeuwen – onderzoeken o.a. door het opgraven, verwerken en interpreteren van materiële overblijfselen. Bijzonder aan de discipline archeologie aan de UvA en de VU is de expertise wat betreft digitale archeologie. De nieuwste digitale onderzoekstechnieken en computermodellen en hun inzet in dit vakgebied komen aan bod, niet alleen in deze bachelor maar ook in de aansluitende master Archaeology en de onderzoeksmaster Heritage, Memory and Archaeology. 

Samenwerking met het Allard Pierson

Als Ancient Studies- of Archaeology-student profiteer je van de nauwe samenwerking van deze opleidingen met instituten zoals het Allard Pierson, een van de voornaamste oudheidkundige musea in Nederland. Je zult het museum regelmatig bezoeken en er bijzondere objecten bestuderen op de gipsenzolder.

ACASA

Net als de andere oudheidkundige opleidingen van de UvA en de Vrije Universiteit vallen deze twee nieuwe bacheloropleidingen onder het samenwerkingsverband ACASA: het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology. Hierin combineren docenten en onderzoekers van de UvA en de VU hun expertise, om zo een stimulerende leeromgeving te creëren. Als student kun je hier goed gebruik van maken, omdat er veel kundige begeleiding mogelijk is voor een breed scala aan specialisaties.

Naast de nieuwe Engelstalige bachelors kun je via ACASA ook de Nederlandstalige bachelor Archeologie, Oudheidwetenschappen, of Griekse en Latijnse taal en cultuur volgen. In het mastertraject kun je kiezen uit de masters Archaeology, Classics and Ancient Civilizations, en de onderzoeksmasters Heritage, Memory and Archaeology (alleen UvA) en Classics and Ancient Civilizations (alleen VU).