Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De arbeidsmarkt

Met een master Geschiedenis zijn veel verschillende beroepen mogelijk. Historici zijn uitermate geschikt voor functies als redacteur, verslaggever en correspondent, omdat zij kennis van de achtergronden van het nieuws combineren met een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Afgestudeerde historici gaan werken bij culturele en bestuurlijke organisaties of kiezen voor een carrière in het onderwijs. In de afgelopen jaren vonden onze afgestudeerden een baan bij:

  • culturele organisaties en bedrijven, uitgeverijen, omroepen, journalistiek (ook als zzp’er);
  • maatschappelijke instellingen, het onderwijs, de museumwereld en de universiteit;
  • landelijke en lokale overheden, op beleids- en onderzoeksafdelingen.
ASK UvA: Q&A met Anne-Maria

Een korte Q&A met Anne-Maria, co-hoofd onderwijs Liberaal Joodse gemeente Amsterdam en zelfstandig ondernemer: Wat heeft de opleiding Geschiedenis bijgedragen aan je loopbaan?

Vaardigheden

Als je de master Geschiedenis succesvol afgerond hebt, beschik je over de analytische en communicatieve vaardigheden, zoals:

  • korte termijn beoordelen tegenover de lange termijn;
  • lokale en nationale ontwikkelingen plaatsen in een bredere geografische context;
  • juiste inzichten halen uit zowel een tekort als een overvloed aan informatie.
Ik heb stage gelopen bij het nieuwe Holocaust Museum, deel van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. Daar mocht ik een mooi onderzoek doen. Mijn onderzoeksvaardigheden zijn er verder verbeterd. Rob Snijders, alumnus Geschiedenis en Jewish Studies Lees het interview
Lizzy Entjes, alumnus master Geschiedenis

Lizzy volgde de master Geschiedenis. Nu werkt ze als cybersecurity-accountmanager voor een Engels bedrijf. Hoe ervaarde ze de overstap naar de arbeidsmarkt?

Lerarenopleiding

Wil je leraar worden, dan volg je na de master Geschiedenis nog de eenjarige master Lerarenopleiding Geschiedenis en staatsinrichting (1,5 jaar in deeltijd). Je volgt deze master bij de Interfacultaire Lerarenopleidingen (ILO). Als je in je bachelor de minor Educatie hebt gevolgd, krijg je vrijstelling voor een deel van de master Lerarenopleiding.

Eva Pool
Copyright: Eva Pool
Volg je eigen pad en wees niet bang om te kiezen voor de studie die jou het meeste aanspreekt. Eva Pool, alumnus master Geschiedenis Lees het interview
Ook ik ben historicus (KNHG)

Wat kan je worden als je geschiedenis hebt gestudeerd? Welke werkzaamheden en vaardigheden horen daarbij? En wie mag zichzelf historicus noemen? Op de Historicidagen 2022 in Rotterdam legde Martijn Lammerts namens het KNHG deze vragen voor aan historici van verschillende achtergronden. Meer voorbeelden van beroepsperspectieven vind je op het Beroepsplatform Historici op de website van het KNHG.

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.