Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Onder leiding van stadsarcheoloog en UvA-hoogleraar Jerzy Gawronski hebben archeologen gedurende de bouw van de Noord-Zuidlijn in de afgelopen vijftien jaar zo’n 700.000 vondsten gedaan. De resultaten hiervan zijn te bekijken in vitrines op station Rokin, op een interactieve website, in de fotocatalogus ‘Spul’ en in de AT5-documentaire 'Amstel. Spiegel van de Stad'.

Vondsten van de Noord-Zuidlijn: telefonie
Bron: belowthesurface.amsterdam

Uniek archeologisch project

Het tracé van de Noord-Zuidlijn, die eind juli 2018 officieel geopend wordt, loopt door de bedding van de Amstel, die vroeger door het hart van de stad stroomde. Tijdens de aanleg van de lijn kregen archeologen daardoor fysiek toegang tot de rivierbedding. Een bijzondere vindplaats: het komt zelden voor dat een rivier wordt opgegraven en systematisch kan worden onderzocht, laat staan midden in een grote stad.

Met een omvangrijk team, soms met  hulp van vijftig medewerkers tegelijk, werd onderzoek gedaan in de bouwputten van de metrolijn. Ook veel UvA-studenten van de opleidingen Archeologie namen deel aan de opgravingen, of deden onderzoek ten behoeve van hun scriptie. Daarnaast waren er samenwerkingen met andere UvA-disciplines, zoals met ecoloog Bas van Geel en Jan van Arkel van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED).
 

Vondsten van de Noord-Zuidlijn: mondverzorging

Waterval aan vondsten

De opgravingen aan de Amstel leverden een waterval aan vondsten op. Vooral de bouwputten op het Damrak en het Rokin bleken een goudmijn. In totaal werden zo’n 700.000 vondsten gedaan, waarvan een selectie van ongeveer 10.000 objecten permanent tentoongesteld wordt in vitrines bij station Rokin.

Informatie over deze en andere vondsten wordt digitaal beschikbaar gesteld via de interactieve website belowthesurface.amsterdam, waar bezoekers ook hun eigen vitrines kunnen samenstellen. Daarnaast bevat de catalogus Spul een selectie van meer dan 13.000 foto’s, waarin het dagelijks leven van Amsterdammers door de eeuwen heen zichtbaar wordt. Tot slot is tot 2 september een fototentoonstelling te zien in Huis Marseille.

Naar belowthesurface.amsterdam

Vondsten van de Noord-Zuidlijn: botten

Documentaire

Een cameraploeg van AT5 volgde het archeologisch onderzoek in de bouwputten van de Noord-Zuidlijn. Dit resulteerde in de documentaire Amstel. Spiegel van de stad, die hieronder te bekijken is.