For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Vanaf oktober is het mogelijk om je aan te melden voor een masterprogramma in de Geesteswetenschappen bij de UvA. Al onze masterprogramma's starten in september.

Deadline

De aanmelddeadline voor deze selectieve master is 1 maart 2024, 23.59 uur.

Meld je aan in Studielink vóór 23 februari, 23.59 uur; zie stap 3.

Inschrijfproces

 • 1. Check de toelatingseisen

  De master Publieksgeschiedenis is toegankelijk voor kandidaten die beschikken over een universitaire bachelorgraad in een van de volgende opleidingen:

  • geschiedenis
  • Europese studies met een major Europese geschiedenis (UvA)
  • een andere geesteswetenschap, een liberal arts-opleiding of een sociale wetenschap, met een minimum van 30 EC aan vakken behaald op het gebied van geschiedenis

  Selectieprocedure

  Voor deze master geldt een selectieprocedure. Je kunt jezelf onderscheiden van andere kandidaten door onder andere goede en relevante academische studieresultaten en een overtuigende en enthousiaste motivatie. Een interview met de toelatingscommissie is onderdeel van het selectieproces. Tijdens het interview wordt dieper ingegaan op jouw motivatie om jou aan te melden voor de opleiding, de rest van jouw aanmeldingsdossier en jouw ideeën voor de stage die je zou willen lopen als onderdeel van de opleiding.

  Pre-master

  Studenten met een universitair bachelordiploma in de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen of liberal arts die geen 30 EC aan vakken op het gebied van geschiedenis hebben behaald, zouden hun deficiënties mogelijk kunnen wegwerken via de pre-master Geschiedenis. Dit geldt ook voor hbo-studenten met een relevant diploma, zoals Leraar/Lerarenopleiding Geschiedenis. Voor hbo-studenten omvat de pre-master 42 EC.

  De toelatingscommissie beoordeelt of je vooropleiding voldoende aansluit om toegelaten te worden tot de (pre-)master. Toelating tot het (pre-)masterprogramma is niet gegarandeerd.

  Nederlandse taaleis

  Om met de master te kunnen starten, moet je voldoen aan de Nederlandse taaleis. Je voldoet hier automatisch aan met een havo-diploma (met ten minste een 6.0 voor het vak Nederlands) of vwo-diploma, of als je een Nederlandstalige hbo- of universitaire bachelor hebt voltooid. Heb je een andere vooropleiding of ben je internationale student, dan dien je bewijs van Nederlandse taalvaardigheid in te dienen met je aanmelding in MyInfo. Op onderstaande pagina vind je de bewijzen die we accepteren.

 • 2. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 3. Schrijf je in voor de master Geschiedenis via Studielink
 • 4. Meld je aan voor de master in MyInfo

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Hiermee krijg je toegang tot MyInfo, het aanmeldformulier waarin je je aanmelddocumenten kunt uploaden. 

  Zorg ervoor dat je in Studielink (stap 3) Publieksgeschiedenis hebt opgegeven als de track die je wilt volgen, en dat dit geselecteerd is als track in je MyInfo-aanmelding. Omdat dit een selectief programma is met een vroegere deadline, worden alleen aanmeldingen in behandeling genomen waarbij Publieksgeschiedenis als eerste keuze is opgegeven. Je kunt wel een niet-selectieve track van de master Geschiedenis als tweede track opgeven in MyInfo.

  Bereid je aanmelding goed voor en zorg dat je alle benodigde documenten klaar hebt staan. Je dient de onderstaande documenten te uploaden:

  • curriculum vitae;
  • bewijs van taalvaardigheid (indien van toepassing);
  • actuele cijferlijst, uitgegeven door je onderwijsinstelling (ben je UvA-student, dan is een printscreen uit SIS voldoende);
  • diploma (indien behaald)* of een lijst van vakken die je nog moet behalen;
  • vertaling van je diploma en cijferlijst (indien niet Nederlands, Engels, Duits of Frans);
  • ingevuld motivatieformulier (PDF).

  Voor dit programma zijn geen aanvullende programma-specifieke documenten vereist. Alleen bovengenoemde documenten zullen door de toelatingscommissie in overweging worden genomen. 

  *Let op: Als je je diploma nog niet hebt behaald maar wel in het bezit bent van alle andere overige aanmelddocumenten, dan kun je je aanmelding indienen - zolang je maar vóór 1 september je bachelordiploma behaalt.

  Dien je aanmelding in vóór de aanmelddeadline die op jou van toepassing is. Aanmeldingen die na de deadline worden ingediend, zullen niet in behandeling worden genomen. We adviseren je om je aanmelding inclusief aanmelddocumenten zo vroeg mogelijk in te dienen, en niet te wachten tot de deadline. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe eerder we je kunnen informeren over je toelating.

Na je aanmelding

Zodra we je aanmelding hebben ontvangen, controleren we of je een compleet dossier hebt ingeleverd. Als dit het geval is, sturen we je aanmelding door naar de toelatingscommissie. 

Als je wordt toegelaten, ontvang je een besluit van (voorwaardelijke) toelating. Om verder te gaan met je inschrijving moet je dit aanbod zo snel mogelijk accepteren. Lees meer over de stappen die je moet nemen na voorwaardelijke toelating op de website van de Graduate School of Humanities:

Veelgestelde vragen
 • Over welke kennis en kwaliteiten moet ik beschikken?

  Je komt in aanmerking voor deze master als je beschikt over de volgende kennis en kwaliteiten:

  • Je beschikt over voldoende academische kennis op het gebied van de geschiedenis als discipline en over de maatschappelijke omgang met het verleden.
  • Je hebt een sterke wetenschappelijke interesse in de omgang met het verleden binnen en buiten de academie.
  • Je bent in staat om zelfstandig historisch onderzoek te doen, vindt het uitdagend om theorie in de praktijk toe te passen en bent bereid om de grenzen en de conventies van het eigen vakgebied op te zoeken.
  • Je beschikt over goede sociale vaardigheden, vindt het leuk om samen te werken en bent geïnteresseerd in verschillende overdrachtsmiddelen (zoals boeken, tentoonstellingen, websites en speelfilms).
 • Kan ik me voor meer dan één masterprogramma aanmelden?

  Ja, je kunt je voor maximaal vier masterprogramma's aanmelden. Sommige masteropleidingen bieden verschillende tracks aan. Binnen dezelfde master kun je je voor maximaal twee tracks aanmelden. Als je dat wilt, dan kun je een tweede track selecteren in het aanmeldformulier in MyInfo. Houd er rekening mee dat we eerst je eerste keuze in behandeling nemen. We kijken alleen naar de tweede track als je niet (voorwaardelijk) wordt toegelaten tot de eerste track. Als je voorwaardelijk wordt toegelaten tot de eerste track, komt de aanmelding voor de tweede track te vervallen. 

  Het is niet mogelijk om een selectieve track als tweede keuze te selecteren. Als je geïnteresseerd bent in een selectieve track, moet je die als eerste keuze selecteren. 

 • Kan ik me aanmelden voordat ik mijn bachelordiploma heb behaald?

  Ja, dat kan. Veel studenten die zich aanmelden voor een master hebben hun vooropleiding nog niet afgerond. Als dit voor jou geldt, kun je je actuele cijferlijst en een lijst van vakken die je nog moet behalen uploaden.