Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Een onderzoeksteam onder leiding van hoogleraar Conservering en restauratie Maarten van Bommel gaat onderzoek doen naar een collectie objecten van edelmetaal uit het 17de-eeuwse scheepswrak bij Texel. Het team onderzoekt de beste manier om informatie uit edelmetaal te halen voordat het door conserveringsbehandelingen of verval verloren gaat.
Poederdoos van verguld messing, uit de eerste helft 17e eeuw
Edelmetaal uit een scheepswrak bij Texel – projectleider prof. dr. ing. Maarten van Bommel (Universiteit van Amsterdam i.s.m. de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed.)

Archeologische vondsten van edelmetaal kunnen een gravering of vergulding hebben die ons veel informatie verschaft over met name de historische context van het object. Dit draagt bij aan een beter begrip van de cultuur van onze voorouders. Edelmetaal is echter ook onderhevig aan verval en slijtage. Behandelingen, zoals poetsen, kunnen een negatieve invloed hebben op de leesbaarheid van het object na opgraving. 

De 17de-eeuwse garderobe die in 2016 uit het scheepswrak bij Texel naar boven werd gehaald, bracht ook een unieke collectie objecten van edelmetaal aan het licht. Het onderzoeksteam onder leiding van Maarten van Bommel zoekt nu naar de beste manier om de informatie uit het edelmetaal te bewaren. De voorwerpen zijn ook in materiaaltechnisch opzicht interessant, vanwege hun vrijwel ongepoetste staat. 

Extra financiering voor archeologische vondsten

Vanwege het internationale wetenschappelijke belang financiert de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) naast het onderzoek naar de objecten van edelmetaal uit het scheepswrak bij Texel ook de vindplaats uit de Romeinse tijd in Tiel-Medel. Aan beide projecten is 100.000 euro toegekend. Het programma Archeologische vondsten van (inter)nationaal belang is ingezet door de minister van OCW om verdiepend onderzoek naar archeologische opgravingen mogelijk te maken. NWO en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werken samen in de uitvoering van dit programma en hebben voor het derde opvolgende jaar financiering toegekend.