For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.

De arbeidsmarkt

Militair historici werken:

  • bij Defensie, diverse andere overheden en bij culturele instellingen;
  • in het hoger en voortgezet onderwijs;
  • in de journalistiek, bij bedrijven of als zelfstandig ondernemer.

Vaardigheden

Als militair historicus ben je breed inzetbaar op de arbeidsmarkt. Je bent in staat om grote hoeveelheden historische gegevens rondom vredes- en veiligheidsvraagstukken te lezen, hieruit een relevante selectie te maken, en die te analyseren en te contextualiseren. Daarnaast bekwaam je je in presentatie- en schrijfvaardigheden; je werkt zelfstandig maar juist ook veel met anderen samen.

Officiersopleiding  

Na afronding van deze master heb je de mogelijkheid om – na nadere selectie – door te stromen naar de korte officiersopleidingen van het Koninklijk Instituut voor de Marine of de Koninklijke Militaire Academie.

Leraar Geschiedenis en staatsinrichting

Wil je graag het onderwijs in, dan kun je na je afstuderen verder met de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs (VHO) in de Mens- en Maatschappijwetenschappen. Hierbinnen kies je dan de track Geschiedenis en staatsinrichting.

Marije Plak
Copyright: Marije Plak
Mijn stage bij defensieafdeling van de Nederlandse ambassade in Washington DC was een heel productieve manier om erachter te komen in wat voor organisatie ik me thuis zou voelen. Marije Plak, alumnus Militaire geschiedenis Lees het interview
Ook ik ben historicus (KNHG)

Wat kan je worden als je geschiedenis hebt gestudeerd? Welke werkzaamheden en vaardigheden horen daarbij? En wie mag zichzelf historicus noemen? Op de Historicidagen 2022 in Rotterdam legde Martijn Lammerts namens het KNHG deze vragen voor aan historici van verschillende achtergronden. Meer voorbeelden van beroepsperspectieven vind je op het Beroepsplatform Historici op de website van het KNHG.

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.