Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Oudheidwetenschappen

In de bachelor Oudheidwetenschappen duik je in de fascinerende wereld van de oudheid. De opleiding biedt veel variatie en is veelzijdig: je leert over de oorsprong van verschillende religies, politieke systemen, filosofie en over de geschiedenis van spectaculaire rijken als die van de Perzen, de Atheners en de Romeinen.

Kom naar de Bachelordag op 14 maart

Houd me op de hoogte

De Oudheid in perspectief

In de wereld van nu, die draait om smartphones, apps en likes, is het goed om terug te kijken naar de wereld van de oudheid. De invloed van de klassieke oudheid duurt voort tot de dag van vandaag. Als student Oudheidwetenschappen gebruik je historische kennis om hedendaagse gebeurtenissen en verschijnselen te begrijpen. Je verdiept je in onder andere beeldende kunst, literatuur en architectuur. Denk hierbij aan de piramides, het Parthenon of de epen van Gilgamesh, Homerus en Vergilius. Je leert over verschillende culturen en hun nauwe onderlinge verbanden en bestudeert deze onderwerpen vanuit verschillende vakgebieden, zoals archeologie, geschiedenis en taal- en literatuurstudies.

Bekijk het studieprogramma

Engelstalige track

Je kunt de bacheloropleiding Oudheidwetenschappen ook in het Engels volgen.

Bachelor's Ancient Studies

Oudheidwetenschappen, iets voor jou?

  • Je zoekt een kleurrijke opleiding met veel keuzevrijheid.
  • Je bent gefascineerd door de oudheid en de cultuurgeschiedenis van de wereld rondom de Middellandse Zee.
  • Je wilt je verdiepen in cultuuruitwisseling en confrontaties tussen bijvoorbeeld Oost en West, heidenen en christenen, de oudheid en het heden.
  • Het lijkt je leuk om op studiereis te gaan en oog in oog te komen met de wereld van de oudheid.

Wat zijn de toelatingseisen?

Waarom Oudheidwetenschappen in Amsterdam?

  • Je studeert in de binnenstad van Amsterdam, dichtbij het Allard Pierson Museum, het archeologisch museum van de UvA en de ArcheoHotspot in Amsterdam.
  • Je kunt de bachelor afstemmen op je eigen interesses door te kiezen voor de specialisatie Ancient Near Eastern Studies, Archaeology, Grieks, Latijn of Oude geschiedenis.
  • Deze opleiding wordt aangeboden door de twee Amsterdamse universiteiten UvA en VU, die hun expertise op het terrein van Oudheid en Archeologie bundelen in het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology (ACASA). De combinatie van specialisten in al deze academische richtingen zorgt voor een stimulerende omgeving om samen te werken en te studeren.
  • De studie is kleinschalig: de groepen waarin je onderwijs krijgt zijn over het algemeen klein en er is een hecht groepsverband en veel persoonlijk contact met de docenten. Een aantal vakken volg je samen met de studenten van de andere ACASA-opleidingen.

Lees hier over de keuzeruimte en minors

Bekijk de webinar Oudheidwetenschappen

Een webinar geeft een impressie van de opleiding verzorgd door studenten en docenten.

Studeren in deeltijd

Je kunt Oudheidwetenschappen niet in deeltijd studeren.

Voorlichting en contact

Download brochure
Oudheidwetenschappen
Diploma BA Oudheidwetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56704