Kunnen ongedocumenteerde migranten burgers zijn?

Kerngegevens van evenement Voor wie is het normale leven?
Datum 31 mei 2022
© Federico Tisa

Ongedocumenteerden worden doorgaans niet gezien als onderdeel van de politieke gemeenschap in het land waar zij wonen, laat staan als burgers. In de praktijk blijk echter dat het niet hebben van de juiste papieren of verblijfsstatus niet per definitie betekent dat ongedocumenteerden ook volledig uitgesloten zijn van het dagelijks leven. Ongedocumenteerden leven, werken, en participeren in de samenleving, gaan relaties aan met burgers, en doen zelfs mee aan vormen van politieke actie. Ongedocumenteerden construeren hun ‘normale leven’ tussen inclusie en uitsluiting in informaliteit. De vraag in deze lezing is of we ons begrip van burgerschap kunnen verbreden om ruimte te bieden aan aspecten van burgerschap die ook voor ongedocumenteerden opgaan, ondanks het gebrek aan formele erkenning hiervan.

De spreker

Minke Hajer studeerde sociologie aan de universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de universiteiten van Amsterdam en Milaan. Voor haar promotieonderzoek ‘Claiming to be Normal: the Struggle for Citizenship of Irregular Migrants in Amsterdam and Turin’ deed zij etnografische studies naar sociale bewegingen en politieke mobilisatie van ongedocumenteerden in Amsterdam en Turijn. Inmiddels is ze als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de afdeling sociaal politieke studies van de Universiteit Milaan, waar ze onderzoek doet naar integratie van asielzoekers en de regularisering van ongedocumenteerde arbeiders in Italië, en schrijft ze een handboek over irreguliere migratie.

• 17.00 uur inloop
  • 17.30 uur start programma
  • 19.00 uur einde programma
  • aansluitend aanvang diner (optioneel)

Opgeven voor dit programma en de clubschotel kunt U via onderstaande link.