Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Tussen 3 maart en 16 november 2019 is in het Leiderdorps Museum een tentoonstelling te zien over de opgraving naar het vroegmiddeleeuwse dorpje Leithon door de afdeling ACASA van de Universiteit van Amsterdam.

Detail Summary
Startdatum 3 maart 2019
Einddatum 16 november 2019
Tijd 00:00
Leiderdorp

Van opgraving naar tentoonstelling

In 2013 vond een grote opgraving plaats in Leiderdorp door de UvA. Drie jaar later verscheen hierover een 800 pagina’s dik wetenschappelijk rapport. Dit jaar kan het bredere publiek kennis nemen van de bijzondere resultaten, door een tentoonstelling in het Leiderdorps Museum. Ter gelegenheid hiervan verschijnt tevens een publieksboek, met veel illustraties.

213.000 vondsten

Bij de opgraving werden resten gevonden van enkele boerenerven, die gelegen waren aan een inmiddels verdwenen riviertje. Deze oude geul in de ondergrond bleek niet alleen meerdere keren beschoeid te zijn, maar bevatte ook een onvoorstelbare hoeveelheid afval uit de naastgelegen nederzetting. Dit afval biedt een unieke en bijzondere kijk op alledaagse voorwerpen uit de periode tussen 800 en 840 na Chr., de Karolingische periode. Van sleutels, wapens en sieraden tot gereedschappen en houten huisraad. Daaronder bevinden zich ook veel aanwijzingen voor het uitvoeren van ambachten en andere nijverheden. Deze activiteiten van de bewoners wijzen ook op hun rol in de zogenaamde ‘Friese handel’.

Reconstructie

In de tentoonstelling en het publieksboek is ook een computerreconstructie te zien van het landschap in vogelvlucht, dat speciaal voor deze gelegenheid gemaakt is. In het Leiderdorps Museum wordt ingegaan op de ontdekking van de nederzetting, de toenmalige samenleving, het dagelijks leven van de bewoners en het plotselinge einde.