Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Uit 47 inzendingen is het PAN-project een van de negen genomineerden.

De prijs wordt uitgereikt aan onderzoek dat bijdraagt aan de wetenschap door onderzoeksdata beschikbaar te maken voor aanvullend en nieuw onderzoek. De uitreiking vindt plaats op 28 november 2018 tijdens een themadag.

Portable Antiquities of the Netherlands (PAN)

Het project PAN is opgezet om de privé-collecties van met name archeologische metaalvondsten te documenteren en online te presenteren, voor wetenschappelijk onderzoek, monumentenzorg en voor het brede publiek om kennis over erfgoed te vinden en beleven.

Het doel van PAN is om oudheidkundige vondsten in privé-bezit, met name metaalvondsten gevonden met behulp van een metaaldetector, te documenteren en online te publiceren, en zo de informatie over de vondsten en hun vondstlocatie beschikbaar te maken voor wetenschap, erfgoedonderzoek, musea en alle andere geïnteresseerden. PAN maakt deel uit van de North Sea Area Finds Recording Group, een samenwerkingsverband van organisaties die zich richten op registratie van archeologische vondsten. Andere leden zijn het Portable Antiquities Scheme in Engeland en Wales, MEDEA in Vlaanderen en DIME in Denemarken.

Goudschat

In juni 2017 presenteerden archeologen van ACASA en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een unieke goudschat uit het derde kwart van de 5e eeuw. Detectorzoekers vonden het goud in een boomgaard in de Betuwe en seinden professionele archeologen in, die voor de opgraving zorgden.