Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology

Italiaanse onderscheiding ‘Frumento d’oro’ voor Marijke Gnade

12 maart 2014

Op 14 maart ontvangt Marijke Gnade, bijzonder hoogleraar Archeologie van pre-Romeinse culturen in centraal Italië de ‘Frumento d'oro 2014.’ Deze prijs wordt elk jaar toegekend aan vrouwen met een speciale verdienste in de Italiaanse regio Latina.

Marijke Gnade ontvangt de prijs vanwege haar niet-aflatende inzet om de archeologische resten van de Latijnse nederzetting Satricum onder de aandacht van het grotere publiek te brengen. De uitreiking vindt plaats in het theater G. D'Annunzio van de stad Latina.

De Frumento d'oro of wel de Gouden korenaar wordt jaarlijks in de maand maart uitgereikt door  de Burgemeester van de stad Latina  aan vrouwen die zich op een bijzondere manier hebben onderscheiden door professionaliteit, ondernemingszin en activiteiten die bijdragen op het gebied van sociale hulpverlening en cultuur.

Marijke Gnade 

Marijke Gnade is sinds 2007 bijzonder hoogleraar aan de UvA met als aandachtsgebied de archeologie van de centraal Italische culturen waaronder die van de Latijnen en Volken. Deze bevolkten het antieke Latium in het eerste millenium v. Chr. voordat de regio door Rome werd geïncorporeerd. Sinds 1991 leidt Gnade vanwege de Universiteit van Amsterdam de opgravingen in het antieke Satricum, een pre-Romeinse nederzetting 60 km ten zuiden van Rome. Zij adviseert de lokale overheid op het gebied van behoud van archeologisch erfgoed en stimuleert de bewustwording van dit erfgoed bij de lokale bewoners.